Maitinimas

Mergaitė su maistu   Tyrimai rodo, kad vaiko sveikos mitybos įpročiai susiformuoja iki trejų metų. Bendraudama su vaikais supratau, kad jau dvimečiai gali dalyvauti maisto gaminimo procese, t.y. dalintis atsakomybe ir ruošti sau užkandį. Tai kūrybinis procesas, pavyzdžiui, nupiešti žmogeliuką manų košės lėkštėje, o po to jį „išgelbėti“ į ir paslėpti giliai giliai į pilvuką – tuomet nereikia stebėtis kodėl darželio košė visuomet suvalgyta :) Maisto gaminimas kartu nei kiek ne mažiau naudingas vaiko smulkiajai motorikai ugdyti – plauti daržoves ir vaisius, smulkinti maisto gabalėlius, plauti ir plėšyti salotų lapus, sutrupinti duoną ar sausainius pyragui. Vaikai mokosi naudotis rankomis, todėl galima pabandyti pilti skysčius į tešlą, maišyti, plakti kokteilį ar grietinėlę draugo gimtadienio desertui. Vyresni jau gali užtepti sviestą ar uogienę ant duonos, išspausti sausainių formas, matuoti sausus produktus, pradaužti kiaušinius, minkyti tešlą, plauti daržoves ir vaisius, sumesti atliekas į šiukšliadėžę. Pamažu vaikai pratinami prie tvarkos ir atsakomybės pradėtą darbą pabaigti – sutvarkyti staliukus, padengti, išdėlioti ir nurinkti indus, susitvarkyti po maisto ruošimo. Kartu dirbant vaikams ir pats maistas bus tikrai skanesnis. Mūsų darželyje vaikų stalus maistas pasieks šviežias, tik pagamintas, nešildytas. Gaminsime Zepter firmos induose, kuriuose išlaikoma maisto kokybė, vitaminai. Nevalgysime ir nesinešime iš namų „čipsų“, sūdytų riešutų, koka-kolų, kitų putojančių gėrimų, dažytų karamelinių saldainių, stengsimės tai pakeisti šviežiais ar džiovintais vaisiais, pačių ruoštais sausainiais ar pyragais. Gersime vandenį, pieną, arbatą ir augsime sveiki. Gerbsime mažus vaikų skrandukus ir nekimšime į juos vienu prisėdimu trijų patiekalų. Rytus pradėsime pasisotinę koše, pagardinę ją kaip kas nori ir kaip kam gražiau – uogiene, sviestu, cinamonu ar medumi. Po pamokėlių ir smagaus laiko lauke mūsų lauks sriubytė, labiau panaši į troškinį ar šiupinį – soti ir tiršta, įvairi ir kiekvieną dieną vis kitokia – su mėsyte, žuvimi, daržovėmis, kruopomis. Tai beveik du patiekalai viename, suvalgęs lėkštę jautiesi sotus, bet jei bus norinčių kartoti – labai prašom! Po miegelio – vaikų pasirinkimu ir balsavimu kaskart vaišinsimės vis kitais patiekalais –  senais pamėgtais maltinukais, troškiniais, įvairiomis salotomis, varškės patiekalais, pamėgtais įvairiais blyneliais, virtinukais ir pačių keptais skanumynais. Šalia pagrindinių patiekalų visuomet bus kelių rūšių užkandžių. Sotūs vaikai – laimingi vaikai.